TUGASAN KURSUS
QGU 3013
KURIKULUM KONTEMPORARI
DALAM PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN.
BINCANGKAN TENTANG MASALAH OBESITI DALAM KALANGAN PELAJAR SEKOLAH MALAYSIA. HURAIAN ANDA HENDAKLAH DIKAITKAN
DENGAN MATLAMAT PENDIDIKAN KESIHATAN MENURUT EWISE DAN SIMNETT (1986).
ISI
KANDUNGAN.
|
CATATAN
|
1.
PENDAHULUAN DAN DEFINISI,
MATLAMAT DAN
OBJKTIF PENDIDIKAN KESIHATAN.
|
|
2. DEFINISI OBESITI DAN PANDANGAN MENURUT
EWELES
DAN SIMNETT (1986).
|
|
3. FAKTA, KAJIAN DAN ANALISA BERKAITAN
OBESITI DI KALANGAN PELAJAR SEKOLAH DI
MALAYSIA.
|
|
4. PUNCA-PUNCA OBESITI DI KALANGAN PELAJAR
DI MALAYSIA.
|
|
5. KESAN-KESAN OBESITI DI KALANGAN PELAJAR
SEKOLAH DI MALAYSIA.
|
|
6.0 CARA MENANGANI MASALAH OBESITI DI
KALANGAN PELAJAR DI MALAYSIA.
|
|
7. RUMUSAN.
|
|
8. RUJUKAN.
|
|
1.0
PENDAHULUAN DAN DEFINISI PENDIDIKAN KESIHATAN.
1.1 Kurikulum
Pendidikan Kesihatan di Malaysia digubal untuk memenuhi keperluan pertumbuhan
dan perkembangan individu bagi membentuk masyarakat sihat yang mengamalkan gaya
hidup sihat dan dibahagikan kepada 3 tunjang pembelajaran iaitu:-
i. Kesihatan Diri dan Keluarga
ii. Gaya Hidup Sihat
iii. Kebersihan dan Keselamatan
Persekitaran.
1.2 Matlamat
dan objektif Pendidikan Kesihatan diharap dapat dicapai melalui tunjang yang dinyatakan.
Pemahaman dan menghayati pengetahuan, kemahiran dan pengalaman Pendidikan
Kesihatan kepada murid-murid amat perlu agar dapat mengamalkan gaya hidup sihat
sebagai budaya masyarakat Malaysia. Murid dididik supaya sentiasa bersedia
menyesuaikan diri dengan cabaran perubahan persekitaran dan sosial. Kurikulum
Pendidikan Kesihatan yang terancang dan persekitaran yang kondusif dapat
menggalakkan proses pengajaran dan pembelajaran bagi meningkatkan potensi
individu ke tahap optimum. ( Sukatan Pelajaran Pend. Kesihatan, 1999 )
1.3 Wikipedia menerangkan bahawa Pendidikan Kesihatan merupakan suatu
proses membekalkan atau menggunakan pengalamaan bagi mempengaruhi secara
mendalam kefahaman, sikap dan amalan berhubung dengan kesihatan individu,
keluarga dan komuniti.
1.4 Menurut
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula, kesihatan ialah satu tahap atau
keadaan apabila seseorang individu itu mempunyai kesejahteraan yang sempurna
dari segi fizikal, mental dan sosial, dan bukan semata-mata bebas daripada
penyakit atau tidak upaya. Definisi ini melibatkan dua aspek penting dalam
kesihatan, iaitu aspek negatif (penyakit tidak sihat, cedera, cacat, tidak
upaya atau lemah ), dan aspek positif (kesejahteraan dari segi mental, fizikal
dan sosial).
1.5 Perkataan
“kesihatan” dikatakan berasal daripada perkataan Inggeris lama untuk perkataan heal
(hael) yang bermaksud keseluruhan (whole) . Ia merujuk kepada kesihatan
yang menyeluruh, iaitu berkaitan individu secara keseluruhan termasuklah
integriti, sihat atau kesejahteraan.
1.6 Kesihatan
bersifat holistik dan merangkumi pelbagai dimensi atau domain. Kesihatan
holistik bermaksud mengambil kira pelbagai pengaruh dan interaksi
dimensi-dimensi tersebut. Dimensi kesihatan bagi individu adalah seperti kesihatan
fizikal, mental, emosi, sosial, rohaniah dan seksual.
1.7 Matlamat Pendidikan Kesihatan
bertujuan membantu murid meningkatkan pengetahuan kesihatan, memupuk sikap
positif terhadap kesihatan, dan mengamalkan gaya hidup sihat. (
wikipedia.org). Objektif
pendidikan kesihatan dirancang dan digubal agar murid-murid boleh mencapai
perkara-perkara seperti berikut :
a. mempertingkatkan pengetahuan
kesihatan diri, keluarga, masyarakat dan persekitaran.
b. menguasai kemahiran bagi menghadapi dan
menangani masalah dan isu berkaitan dengan kesihatan.
c. membentuk sikap yang positif
terhadap kesihatan berasaskan pengetahuan dan pengalaman.
d. menjadikan gaya hidup sihat
sebagai rutin harian.
e. berperanan aktif dalam
meningkatkan kualiti kehidupan masyarakat secara keseluruhan. ( Sukatan
Pelajaran Pend. Kesihatan, 1999 )
1.8 .Objektifnya pula adalah
untuk :
a. Menanamkan sikap
menjaga kebersihan dan kesihatan di kalangan murid.
b. Memastikan kawasan sekolah adalah kawasan yang
bersih dan selamat.
c. Mengindahkan kawasan sekolah dengan pelbagai
tanaman hiasan.
d. Memberi maklumat
kepada murid berkaitan kebersihan dan kesihatan.
1.9 Pendidikan
Jasmani merupakan suatu
proses yang bertujuan meningkatkan prestasi manusia melalui aktiviti fizikal
yang berkait rapat dengan pemilikan dan penghalusan kemahiran-kemahiran motor;
pembangunan dan pemeliharaan kecergasan untuk kesihatan optimum dan keadaan
baik; memperoleh pengetahuan, dan pembangunan sikap-sikap positif terhadap
aktiviti fizikal Jenny (1961) dan Williams (1964) berpendapat bahawa Pendidikan
Jasmani memberi pendidikan melalui aktiviti fizikal dan matlamatnya
mempengaruhi semua perkembangan fizikal termasuk perkembangan mental dan
sosial.
1.10 Similarly, Ewles dan Simnett
(1999) menyenaraikan lima pendekatan yang berkaiatan iaitu
a. Pendekatan medis (preventif). Pendekatan ini dikonsepkan pada keberadaan
penyakit. Hal ini digunakan untuk mencegah penyakit dan kematian imunisasi.
b. Pendekatan Perilaku. Pendekatan
ini bertujuan untuk mendorong masyarakat agar mengamalkan perilaku sihat yang
mendorong masyarakat bebas membuat pilihan tentang perubahan perilaku yang berkaitan penambahbaikan tahap kesihatan.
c. Pendekatan edukasis. Pendekatan
ini mengutamakan proses belajar melalui dialog dan diskusi dengan
mengintegrasikan kehidupan dengan model pendidikan.
d. Pendekatan perubahan sosial merupakan suatu pendekatan ini harus
menjamin bahwa sihat lebih mudah dicapai dan memberikaan perhatian bahawa kesihatan
adalah untuk semua.
e. Pendekatan berpusat pada klien pula merupakan pendekatan berdasarkan
hubungan seimbang antara pemudahcara dengan individu klien yang lebih mendorong
klien membuat pilihan positif.
2.0 DEFINISI OBESITI DAN PANDANGAN MENURUT EWELES DAN SIMNETT (1986).
2.1 Obesiti
didefinisikan sebagai lebihan lemak tubuh yang boleh menyebabkan masalah kepada
kesihatan. Obesiti berlaku apabila saiz atau bilangan sel lemak di dalam tubuh
meningkat (Myers, 2004).
2.2 Indeks
jisim tubuh atau Body Mass Index (BMI) merupakan kaedah yang digunakan untuk
mendapatkan data asas tahap kegemukan dan obesiti. BMI digunakan dengan mengira
berat badan dalam unit kilogram (kg) dan
dibahagikan kepada tinggi dalam unit meter kuasa dua (m2 ).
Formula BMI ialah :
Kurus Kurang 20.6
Normal 20.7 - 26.4
Gemuk 26.5 - 30.9
Obesiti 31.0 - 45.2
Bahaya Lebih 45.3
Jika kita ingin mengetahui berat badan serta ketinggian
anda itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, bolehlah menggunakan pengiraan BMI seperti
berikut:
Ukur berat badan anda dalam kilogram (kg) dan tinggi
dalam meter (m):
BMI = berat(kg)
------------------------------
tinggi(m) x tinggi(m)
2.3 Ewles dan
Simnett (1986) pula mengemukakan tujuan yang lebih spesifik lagi tentang
mengapa pendidikan kesihatan itu diberikan. Menurut meraka, dalam melaksanakan
tugas tersebut, seseorang pendidik kesihatan mestilah berusaha untuk mencapai
tujuan-tujuan berikut :
a. Meningkatkan
kesedaran kepada yang dididik tentang masalah kesihatan yang sedang
dihadapinya.
b. Memberikan
penerangan dan juga menyumbang pengetahuan tentang segala sesuatu yang
berhubung kait dengan masalah yang sedang dihadapi oleh individu atau
masyarakat itu.
c. Menimbulkan
kesedaran diri (self awareness) setelah mendengar penerangan dan penjelasan
yang diberikan. Dengan adanya kesedaran ini, diharapkan orang yang menerima
atau dididik akan lebih tegas untuk mengubah nasibnya.
d. Membantu
mereka yang dididik untuk mengubah sikap ke arah yang lebih positif. Perubahan
sikap ini pula akan memulakan rantaian perubahan kebiasaan dan tabiat melalui
beberapa aktiviti tertentu sehingga matlamat pendidik dan mereka yang dididik
itu tercapai.
3.0 FAKTA, KAJIAN DAN ANALISA BERKAITAN
OBESITI DI KALANGAN PELAJAR SEKOLAH DI MALAYSIA.
3.1 Menurut
satu kajian, (Kelishadi, WHO 2007), kes obesity semakin menular di kalangan
kanak kanak dan remaja di negara- negara membangun. Penyakit obesiti merupakan
satu faktor utama yang akan membawa kepada rintangan terhadap insulin dan
sindrom metabolik. Sindrom metabolik juga adalah tinggi di kalangan penduduk
dewasa di Asia.
3.2 Di
Malaysia, peningkatan masalah obesity dalam kalangan kanak-kanak berumur 7-10
tahun adalah sebanyak 6.6% bagi umur tujuh tahun ke 13.8 % bagi umur 10 tahun.
Sebanyak 12.8% peratus daripada kanak-kanak ini adalah lelaki. Masalah obesiti
ini juga semakin ketara di kalangan remaja berumur 13-17 tahun.
3.3 Kanak-kanak
yang mengalami masalah kegemukan adalah berisiko untuk menjadi obes apabila
dewasa dan keadaaan ini akan menjurus kepada kewujudan masalah kronik yang lain
pada masa hadapan (Chee et al, 2008)
3.4 Standard
Pengiraan Obesiti yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia menetapkan
standard Indeks jisim tubuh (BMI) yang berikut untuk dewasa dan kanak-kanak. Pertubuhan
Kesihatan Sedunia (WHO) telah membangunkan satu standard pertubuhan untuk bayi
sehingga kanak –kanak berumur 5 tahun yang telah dilancarkan pada April 200.6.
Standard ini dipanggil WHO child growth standards.
3.5 PETALING
JAYA 17 April – Mulai sekarang, indeks jisim badan (BMI) setiap pelajar akan
direkodkan di dalam kad laporan prestasi oleh guru untuk perhatian ibu bapa.
Arahan serta-merta itu dibuat oleh kerajaan dalam usaha menangani peningkatan
masalah berat badan berlebihan dan obesiti dalam kalangan rakyat. Menteri
Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, sebelum ini, BMI tidak dicatatkan
dalam kad laporan pelajar menyebabkan sesetengah ibu bapa tidak mengawal pemakanan
anak-anak kerana tidak tahu sama ada berat badan mereka ideal, terlebih atau
obes. Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Penutup Konvensyen
Panel Penasihat Klinik Kesihatan (PPKK) dan melancarkan kad ahli PPKK
2010-2013, di sini hari ini. Tambahnya, langkah itu yang dipersetujui dalam
satu mesyuarat jawatankuasa dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan
Sri Muhyiddin Yassin pada 4 April lalu adalah permulaan untuk memperkenalkan
gaya hidup lebih sihat.
4.0 PUNCA-PUNCA OBESITI DI KALANGAN PELAJAR DI MALAYSIA.
4.1 Secara
umumnya faktor- faktor yang menyebabkan obesity adalah seperti keturunan dan faktor genetik, tiada senaman
yang mencukupi, nutrisi yang tidak seimbang/ Pengambilan makanan dengan kadar
yang banyak, hormon, pengambilan ubat/ rawatan dan jangkitan virus.
4.2 Melalui
kajian antara faktor obesity di kalangan pelajar di Malaysia adalah seumpama:
a. Makan
makanan rendah/bebas lemak. Pasti anda berasa pelik mengapa makanan yang lebih
sinonim sebagai cara terbaik untuk kurus tetapi sebenarnya menjadi punca gemuk.
Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, sememangnya kandungan kalori didalam
makanan rendah/bebas lemak adalah sedikit. Tetapi ia akan membuatkan seseorang
untuk berasa lapar lebih cepat. Tidak semestinya makanan yang mengandungi
banyak kalori anda perlu elak seratus peratus.
b. Tidur
terlalu sedikit/banyak. Hasil daripada kajian Wake Forest, seorang yang tidur
kurang daripada 5 jam akan meningkatkan risiko perut buncit sebanyak 2 setengah
kali ganda. Manakala seorang yang tidur melebihi daripada 8 jam pula akan
meningkatkan risiko sebanyak 3 kali ganda. Masalah tidur adalah merupakan punca
gemuk yang utama.
c. Minuman
bergas. Kajian mendapati bahawa seorang yang minum 1 atau 2 tin minumun bergas
sehari akan meningkatkan punca gemuk sebanyak 33 peratus. Penyelidik membuat
teori bahawa pemanis buatan akan meningkatkan lagi selera makan seseorang.
d. Mengelak
waktu makan. Berdasarkan kajian oleh Calorie Control Council, 17% rakyat
Amerika bersetuju bahawa mereka mengelak waktu makan semata-mata untuk kurus.
Tetapi ia sebenarnya akan meningkatkan risiko punca gemuk. Ini kerana apabila
anda tidak makan, ia akan melambatkan pergerakan metabolisme dan akan meransang
seseorang untuk berasa lapar. Peratus anda makan secara berlebihan pada
hidangan seterusnya adalah tinggi.
e. Makan
terlalu cepat. Hasil daripada kajian Journal of the American Dietetic
Association mendapati bahawa seseorang yang makan dengan cepat biasanya akan
makan secara berlebiham. Ini kerana perut akan mengambil masa
sekurang-kurangnya 20 minit untuk memberitahu otak bahawa anda telah
mendapatkan makanan yang secukupnya. Ia adalah merupakan punca gemuk utama yang
ramai masih tidak sedari.
4.3 Minuman manis
antara punca utama obisiti dikalangan pelajar di Malaysia.
a. Baru-baru
ini kecoh seketika akan pengharaman penjualan minuman bergas (berkarbonat) di
sekolah-sekolah oleh Kerajaan Malaysia, meskipun pada hakikatnya minuman bergas
sudah lama tidak dijual di kantin-kantin di kebanyakan sekolah.
b. Sekali
lagi di sini, mengapa mesti minuman karbonat dipersalahkan, sedangkan penjualan
‘minuman-minuman manis’ yang lain masih lagi dihalalkan? Apakah yang membezakan
komposisi nutrien minuman bergas dan minuman-minuman yang lain seperti milo
ais, sirap bandung, atau teh tarik?
c. Berbeza dengan teh tarik yang mungkin sebahagian kecil nilai
kalorinya hadir berpunca daripada sumber lemak dan protein, minuman ringan
hanya mengandungi gula ringkas semata-mata, dan kalori yang wujud dalam minuman
ini juga datang daripada gula semata-mata. Kebiasaannya minuman ringan tidak
mengandungi protein dan lemak. Perumpamaan untuk komposisi minuman ringan
adalah seperti berikut: Air kosong + Gula + Perisa + Karbonat = Minuman
ringan/bergas.
d. Lebih gula, lebihlah dahaganya. Ini kerana gula yang terkandung dalam minuman ringan adalah merupakan karbohidrat ringkas yang sudah diproses (refined carbs). Pengambilan karbohidrat ringkas seperti ini akan menggalakkan pembebasan insulin dengar kadar yang banyak dan mendadak dari pankreas yang berfungsi untuk membawa gula ringkas tadi masuk ke dalam sel, lalu menukarkannya kepada glikogen di sana.
e. Ini sekaligus akan membuatkan paras gula dalam darah jatuh secara mendadak, dan otak akan mula berfikir bahawa badan masih memerlukan ‘sumber makanannya’ – ini mengakibatkan anda akan berasa lebih dahaga (tidak puas dengan apa yang diminum tadi). Akibatnya, sama ada anda akan menambah lagi minuman ringan ini, atau menghabiskan terus sebotol yang dibeli.
d. Lebih gula, lebihlah dahaganya. Ini kerana gula yang terkandung dalam minuman ringan adalah merupakan karbohidrat ringkas yang sudah diproses (refined carbs). Pengambilan karbohidrat ringkas seperti ini akan menggalakkan pembebasan insulin dengar kadar yang banyak dan mendadak dari pankreas yang berfungsi untuk membawa gula ringkas tadi masuk ke dalam sel, lalu menukarkannya kepada glikogen di sana.
e. Ini sekaligus akan membuatkan paras gula dalam darah jatuh secara mendadak, dan otak akan mula berfikir bahawa badan masih memerlukan ‘sumber makanannya’ – ini mengakibatkan anda akan berasa lebih dahaga (tidak puas dengan apa yang diminum tadi). Akibatnya, sama ada anda akan menambah lagi minuman ringan ini, atau menghabiskan terus sebotol yang dibeli.
f. Oleh
kerana gula merupakan karbohidrat yang sudah diproses, maka badan tidak akan
mengambil masa yang lama untuk mencernakannya. Sifat gula yang mengandungi
tinggi glycemix index (G.I) akan membuatkan ia cepat memasuki aliran darah
dalam bentuk glukosa, dan dibawa ke serata sel dalam tubuh badan melalui darah
dengan bantuan hormon yang kita kenali sebagai insulin.
g. Sel tidak memerlukan terlalu banyak glukosa untuk menjalankan fungsinya, lalu apakah yang akan berlaku jika ia menerima terlalu banyak glukosa? Glukosa yang berlebihan akan ditukarkan kepada glikogen dan disimpan sementara di dalam sel sehinggalah ia akan digunakan kelak. Namun, persoalan seterusnya akan timbul, apakah yang akan berlaku jika paras glikogen di dalam sel menjadi terlalu tinggi? Glikogen tersebut akan dibawa dan disimpan didalam hati, dan HANYA akan diguna pakai apabila badan berada pada fasa lapar, seperti puasa, dan bersukan berintensiti tinggi (kardio).
5.0 KESAN-KESAN OBESITI DI KALANGAN PELAJAR SEKOLAH DI MALAYSIA.
g. Sel tidak memerlukan terlalu banyak glukosa untuk menjalankan fungsinya, lalu apakah yang akan berlaku jika ia menerima terlalu banyak glukosa? Glukosa yang berlebihan akan ditukarkan kepada glikogen dan disimpan sementara di dalam sel sehinggalah ia akan digunakan kelak. Namun, persoalan seterusnya akan timbul, apakah yang akan berlaku jika paras glikogen di dalam sel menjadi terlalu tinggi? Glikogen tersebut akan dibawa dan disimpan didalam hati, dan HANYA akan diguna pakai apabila badan berada pada fasa lapar, seperti puasa, dan bersukan berintensiti tinggi (kardio).
5.0 KESAN-KESAN OBESITI DI KALANGAN PELAJAR SEKOLAH DI MALAYSIA.
5.1 Obesiti
merupakan satu penyakit kronik yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit
contohnya seperti diabetis, darah tinggi, penyakit jantung, kegagalan sistem
pernafasan, kegagalan system perkumuhan, kanser dan sebagainya.
5.2 Begitu juga dengan sindrom metabolik.
Ia dipercayai berpunca daripada berat badan yang berlebihan (obesiti), ukur
lilit perut yang berlebihan (buncit), hipertensi, paras kolesterol yang
tinggi (hiperkolesterolemia) dan peningkatan paras glukos dalam darah (diabetes
atau prediabetes).
5.3 Menurut Pakar Perubatan dan Endokrin,
Hospital Pusrawi, Dr. Shaharuddin Che Kadir, lazimnya pesakit tidak menyedari
diri mereka menghidap sindrom metabolik.
5.4 Tambah beliau lagi, seseorang cenderung
menghidap sindrom metabolik jika mempunyai ukur lilit pinggang melebihi 80
sentimeter (sm) bagi perempuan dan 90 sm bagi lelaki.
5.5 Masalah obesiti
bukan perkara yang boleh dianggap remeh kerana disifatkan sebagai ‘virus’ yang
memberi tekanan emosi dan menimbulkan kegelisahan.
5.6 Apabila
kegemukan dialami oleh seseorangpelajar , persepsi terhadap dirinya juga
berubah, termasuk hilang daya tarikan, malah menjadi bahan cemuhan di kalangan
rakan.
6.0 CARA MENANGANI MASALAH OBESITI DI KALANGAN
PELAJAR DI MALAYSIA.
6.1 Secara
umumnya pihak sekolah telah mengalurkan beberapa langkah dan antaranya adalah:
a. Pertama – Akui yang anda telah
memungkiri janji dengan sendiri. Tetapi jangan salahkan diri anda. Ini bukan
soal moral, hanya ianya tidak menjadi kalau anda tidak mengenalpasti atau
mencari janji yang dimungkiri dan mengakuinya.
b. Kedua – Kenalpasti impak kemungkiran tersebut ke atas kehidupan anda dan mengambil tanggungjawab ke atasnya (bukan menyalahkan masakan ibu).
c. Ketiga – Perbaharui janji dan komited untuk mengotakannya.
d. Keempat - Laksanakan. Just Do It (macam kata Nike)
b. Kedua – Kenalpasti impak kemungkiran tersebut ke atas kehidupan anda dan mengambil tanggungjawab ke atasnya (bukan menyalahkan masakan ibu).
c. Ketiga – Perbaharui janji dan komited untuk mengotakannya.
d. Keempat - Laksanakan. Just Do It (macam kata Nike)
6.2 Panduan
semasa menyediakan makanan merupakan antara elemen penting dan berkesan.
Panduan ini merangkumi aspek seperti:
a. Kikis
dan buang lemak yang kelihatan pada bahan masakan
b. Kurangkan
memasak menggunkan bahan berminyak. Gunakan cara kukus, bakar, rebus, panggang,
tumis atau gunakan gelombang mikro.
c. Ubah
suaikan resepi masakan dengan mengurangkan santan, susus, daging dikurangkan
dan ditambahkan kekacang untuk serat.Tambhkan bawang, rempah, herba, jus limau
nipis, cuka atau perasa asli tanpa lemak.
d. Kikis
dan buang air rebusan yang berlemak.
e. Sayur dan buah penting untuk diet
seimbang. Ia mempunyai rasa yang murni dan mempunyai kepelbagaian warna, rupa
yang menarik. Jadikan ia sebagai sebahagian daripada menu harian yang juga
merupakan sumber utama
f. Karbohidrat kompleks, Serat, Vitamin terutama A, C dan E dan juga sumber garam mineral terutama kalium dan kalsium. Sama sekali tidak mengandungi kolestrol dan amat rendah kandungan Lemak, kalori dan Natrium. Kebaikan boleh menjadi snek yang mudah disediakan, menghilang dahaga dan lapar, merangsang serta melawaskan sistem penghadaman, mencegah sembelit, mengurangkan penyakit dalam sistem penghadaman dan beerapa jenis kanser.
f. Karbohidrat kompleks, Serat, Vitamin terutama A, C dan E dan juga sumber garam mineral terutama kalium dan kalsium. Sama sekali tidak mengandungi kolestrol dan amat rendah kandungan Lemak, kalori dan Natrium. Kebaikan boleh menjadi snek yang mudah disediakan, menghilang dahaga dan lapar, merangsang serta melawaskan sistem penghadaman, mencegah sembelit, mengurangkan penyakit dalam sistem penghadaman dan beerapa jenis kanser.
6.3 Pakar
pemakanan, Dr Che Ridzuan Hashim Rozaini berkata, terdapat lima petua
mengekalkan kesihatan sempurna iaitu menerusi pengambilan makanan seimbang,
minum air secukupnya, melakukan riadah, tidak merokok dan cukup rehat.
6.4 Cara diet yang
betul secara asas perlu diamalkan oleh pelajar yang mengalami masalah
obesiti seperti beberapa panduan diet yang betul di bawah;
a. Ambil protein yang mencukupi. Tubuh secara puratanya memerlukan
30 gram protein dalam sehari. (makan berprotein daging, susu, buah-buahan,
sayur-sayuran dan kekacang).
b. Elakkan perut daripada lapar. Rasa lapar mungkin disebabkan faktor
psikologi seperti tekanan atau stress. Anda boleh atasi rasa lapar tersebut
dengan memakan buah-buahan seperti epal. Hidangkan buah-buahan di atas meja
makan anda.
c. Usah abaikan lemak. Tubuh anda perlukan air, karbohidrat,
lemak yang sedikit, mineral, serat dan vitamin. Jadi, tubuh anda sememangnya
memerlukan lemak. Cuma pastikan kuantiti lemak yang diambil adalah terkawal. Ambillah
juga jenis lemak yang baik seperti kekacang dan minyak zaitun. Lemak tetap
diperlukan kerana ia berfungsi menjaga otot dalam tubuh anda. Banyakkan makan
buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mempertingkatkan sistem imunisasi tubuh.
6.5 Pelajar
perlu menambah karbo selepas senaman. Perkara
asas yang paling penting dalam diet adalah memastikan anda tidak kekurangan
kalori yang diperlukan setiap hari. Mengisi atau menambah semula bekalan karbo
didalam badan selepas dari sesi senaman anda. Ini adalah masa terbaik kerana
pada masa inilah otot berada dalam keadaan yang lemah dimana penambahan karbo
sangat diperlukan.
6.6
Jangan tidur ketika lapar. Sebaliknya
buatlah pilihan yang bijak. Elakkan pengambilan karbo pada lewat malam dan
pilihan dari sumber protin adalah baik untuk anda. Sebagai contoh, susu rendah
lemak adalah pilihan yang baik untuk diambil sebelum tidur.
6.7 Kitaran Kalori merupakan salah satu langkah yang boleh di lakukan i dengan memvariasikan dengan kalori yang lebih tinggi anda mampu menghalang dari berlakunya metabolisma yang rendah ini. Sebagai contoh, anda boleh diet rendah kalori untuk 5 hari dan 2 hari kalori yg lebih tinggi. Secara tidak langsung anda juga menjadikan diet anda lebih menarik.
6.8 Jadualkan ‘Cheat Day’ dengan menjadualkan ‘Cheat Day’ ini, anda masih boleh menikmati hidangan kesukaan dan pada masa yang sama anda masih kekal dengan diet yang sihat pada hari-hari lain. Lebih baik untuk anda memilih satu hari dari 7 hari hari seminggu untuk ‘Cheat Day’ dari anda memilih untuk makan tidak terkawal.
6.7 Kitaran Kalori merupakan salah satu langkah yang boleh di lakukan i dengan memvariasikan dengan kalori yang lebih tinggi anda mampu menghalang dari berlakunya metabolisma yang rendah ini. Sebagai contoh, anda boleh diet rendah kalori untuk 5 hari dan 2 hari kalori yg lebih tinggi. Secara tidak langsung anda juga menjadikan diet anda lebih menarik.
6.8 Jadualkan ‘Cheat Day’ dengan menjadualkan ‘Cheat Day’ ini, anda masih boleh menikmati hidangan kesukaan dan pada masa yang sama anda masih kekal dengan diet yang sihat pada hari-hari lain. Lebih baik untuk anda memilih satu hari dari 7 hari hari seminggu untuk ‘Cheat Day’ dari anda memilih untuk makan tidak terkawal.
6.9 Saratkan dengan serat kerana serat juga merupakan nutrien yang penting dalam pengurangan berat badan. Serat akan membantu untuk menyihatkan badan dan yang paling penting ia akan membuatkan anda berasa kenyang. Sekurang-kurangnya anda memerlukan 5gram serat untuk setiap hidangan bagi membantu mengurangkan berat badan. Makanan berserat kaya dengan serat larut yang dapat membantu menurunkan kolesterol tidak baik (LDL) dari dalam tubuh. Serat ini berfungsi seperti span yang menyerap kolesterol dan membuangnya bersama pembuangan sisa perkumuhan seharian. Sejumlah 10 gram hingga 15 gram serat larut yang diambil setiap hari mencukupi untuk menurunkan kadar LDL. Serat larut boleh ditemui dalam pisang, kacang buncis, barli, epal, prun dan pear. Oat mengandung beta-glukan, yang membantu menyingkirkan kolesterol jahat. Untuk mendapatkan hasil terbaik, kita boleh membiasakan diri dengan menggantikan sarapan oat setiap hari. Minum dua gelas susu bersama sekurang-kurangnya tiga sudu makan oat setiap hari dapat menurunkan paras kolesterol.
6.9 Kawal pengambilan minuman yang manis (menyebabkan pengambil kalori yang berlebihan tanpa anda sedari) Langkah terbaik ialah gantikan minuman manis ini dengan air suam atau air kosong.
6.10 Makan Lebih Produk Tenusu(Dairy Product) dengan kerap, cuma pastikan anda memilih dari variasi rendah lemak.
6.11 Jangan berlapar dalam jangka masa yang
panjang. Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang
dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar
'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma
tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan
makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan
anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah.
Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi
6.12 Pelajar boleh ambil sesuatu yang pahit sebelum makan. Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.
6.13 Minum lapan gelas air setiap hari.Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.
6.14. Para pelajar perlu mengelakkan minum minuman yang bergas. Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh. Setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.
6.15 Kurangkan pengambilan garam.Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.
6.12 Pelajar boleh ambil sesuatu yang pahit sebelum makan. Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.
6.13 Minum lapan gelas air setiap hari.Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.
6.14. Para pelajar perlu mengelakkan minum minuman yang bergas. Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh. Setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.
6.15 Kurangkan pengambilan garam.Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.
6.16 Para pelajar diseru agar mengambil sarapan pagi. Menurut satu
kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk
berbanding dengan mereka yang mengambilnya.Sarapan pagi menstabilkan hormone
dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.
6.17 Makanlah
dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh.
Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat
menunjukan kepuasan.
6.18. Kunyah makanan kepada cebisan yang lebih kecil. Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.
6.19. Makan dengan kerap. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.
6.20 Pelajar perlu kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan dan jangan simpan ianya di dalam peti ais anda.
6.21 Amalkan beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing seperti:
a. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet.
b. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
c. Renang adalah latihan menyeluruh.
d. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah.
e. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.
6.18. Kunyah makanan kepada cebisan yang lebih kecil. Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.
6.19. Makan dengan kerap. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.
6.20 Pelajar perlu kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan dan jangan simpan ianya di dalam peti ais anda.
6.21 Amalkan beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing seperti:
a. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet.
b. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif
c. Renang adalah latihan menyeluruh.
d. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah.
e. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.
6.22 Ambil
makanan yang berempah kerana sesetengah rempah seperti cili, biji sawi,
didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan
penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.
6.23 Pilih lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan. Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.
6.24 Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda.
6.23 Pilih lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan. Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.
6.24 Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda.
6.25 Tumpukan
perhatian untuk sihat, bukan kurus.
Pelajar lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa
panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk
kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih
makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.
6.26 Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak atau hindari minyak atau lemak haiwan.
6.21 Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil.
6.26 Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak atau hindari minyak atau lemak haiwan.
6.21 Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil.
6.22 Berjalan sekurang-kurangnya 45 minit sehari.
Ini kerana jika dilakukan setiap hari, anda boleh mengurangkan
sehingga 13 kilogram berat badan dalam setahun tanpa perlu bersusah-payah dan
tanpa anda sedari.
6.23 Perbanyakkan warna biru dalam hidup anda.
Ada sebab mengapa restoran makanan segera tidak menggunakan warna biru
dalam hiasan restoran mereka. Percaya atau tidak kajian mendapati warna biru
menghalang selera. Jadi apa lagi, sediakan makan malam dalam pinggan biru,
pakai baju biru ketika makan dan gunakan alas meja berwarna biru. Dalam masa
yang sama, elakkan warna merah, kuning dan oren di ruang makan kerana warna tersebut
didapati membuka selera.
6.24 Ikan dan asid lemak poli-tidak tepu omega-3.
Pelajar disarankan memakan hidangan protein jenis ikan sekurang-kurangnya dua
hingga tiga kali seminggu. Asid lemak tidak tepu omega-3 yang terkandung dalam
ikan ini dikatakan mampu menurunkan paras kolesterol dalam badan. Di samping
itu, omega-3 juga boleh menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko
pembekuan darah.
Antara jenis ikan yang tinggi kandungan asid lemak tidak tepu ini adalah ikan laut dalam iaitu tuna, salmon, cencaru, sardin dan kembung. Sebaik-baiknya ikan ini disediakan dengan cara masakan yang dibakar, dipanggang, ditumis, dimasak sup atau dikukus.
7. RUMUSAN
Antara jenis ikan yang tinggi kandungan asid lemak tidak tepu ini adalah ikan laut dalam iaitu tuna, salmon, cencaru, sardin dan kembung. Sebaik-baiknya ikan ini disediakan dengan cara masakan yang dibakar, dipanggang, ditumis, dimasak sup atau dikukus.
7. RUMUSAN
8.1 Program-Program Kesihatan yang
dilaksanakan dengan terancang dan baik sudah tentu akan memberi kesan yang
efektif kepada murid-murid khasnya dan sekolah secara amnya. Guru Besar
penekanannya juga harus kepada guru-guru, staf sokongan, pekerja swasta, pengusaha
kantin, ibubapa dan komuniti sekitar sudah pasti akan mewujudkan budaya sekolah
yang sihat, bersih, ceria dan selamat.
.2 Guru Besar atau Pentabdir haruys
memainkan peranan utama dalam menerapkan kesedaran Pendidikan Kesihatan kepada
warga sekolah dan komuniti sekitar. Program-program yang dirancang atau inigin
dilaksanakan biarlah melibatkan semua pihak kerananya melalui penglibatan semua
pihak baru kefahaman dan kesedaran timbul.
8.3 Kesimpulannya Pendidikan Kesihatan bukan
hanya mengajar matapelajaran Pendidikan Kesihatan sebagai satu subjek malah ia
boleh dilaksanakan dengan merangkumi pelbagai aktiviti atau program dalam usaha
menjadikan satu cara hidup yang baik.
8. RUJUKAN
Pusat Perkembangan Kurikulum,
Kementerian Pendidikan Malaysia, 1999, Sukatan Pelajaran Rendah dan Menengah
Pendidikan Kesihatan.
Pusat Perkembangan Kurikulum,
Kementerian Pendidikan Malaysia, 1999, Huraian Sukatan Pelajaran Kurikulum
Bersepadu Sekolah Rendah Pendidikan Kesihatan
Surat pekeliling ikhtisas bil
25/1998: pelaksanaan mata pelajaran Pendidikan
Jasmani dan Pendidikan Pesihatan KP
(BS) 8591/Jld.XIV/(25)
http://www.kesihatan.biz/Punca_Gemuk.php
http://www.jomdiet.com/obesiti-antara-tanda-awal-penyakit-kronik/
http://www.top5reason.com/index.php/5-tabiat-yang-menjadi-punca-gemuk/
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Minda_Mengatasikegemukan/Article/index_html
http://kevinzahri.com/blog/health-fitness/minuman-manis-dan-kegemukan/
http://enamanja.tripod.com/makan3.htm
http://kevinzahri.com/blog/health-fitness/8-tip-mudah-diet-malaysia/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan